Sankt Eskils kyrka

Dopträdet i Sankt Eskils kyrka i Handen i södra Stockholm beställdes som en plats att hänga dopänglar i, en liten ängel för varje barn som döpts under året och som sedan delas ut vid årets slut. Efter samtal med prästen och andra engagerade i kyrkan blev mitt förslag ett träd som hade sin utgång i fyra punkter.

  • Trädet placerades inne i en fönsternisch och sträcker sig utåt. Känslan är att trädet har börjat växa utanför kyrkan och nu söker sig in mot altaret, kyrkorummet och församlingens gemenskap.
  • För att knyta an till det stora och tongivande fönsterpartiet bakom altaret hängs glasbitar i trädet och dessa är i färg och form lika de i fönstret, som om glasen i trädet kommit från glaspartiet.
  • Färger och antal har hämtats från Frälsarkransen, ett pärlarmband med 18 pärlor i olika färger och storlekar där varje pärla symboliserar olika delar av livet. Kransen används som en utgångspunkt för samtal i kyrkan – nu fyller även trädet den funktionen.
  • Trädets fot byggs i flera nivåer och täcks med glas för att ge ett intryck av rinnande vatten som är en viktig symbol i kristen tro.

Vidare har trädet tolv fikonlöv, en för varje apostel, och slutligen 160 små knoppar på baksidan av grenarna för upphängning av änglarna.

Rulla till toppen